Birgittas mörka bröd
1 liter filmjölk, 3%
2 dl solroskärnor
2 dl vete- eller rågkross
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl linfrön
1 dl vetekli
1/4 dl bikarbonat
1 dl mörk sirap
1 msk salt
Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.(jag blandade lite lätt i min husållsassistent)
Smörj och bröa två avlånga formar som rymmer 1,5 liter vardera.
Fördela den lösa smeten i formarna.
Baka på nedersta falsen i 80 minuter. Täck eventuellt med folie efter halva tiden om brödet ser lite mörkt ut på ytan. Låt svalna.
Det kan hända att solroskärnorna får en härlig grön färg! Det är inte att de är dåliga på något sätt utan de reagerar tillsammans med filen. Sedan delade jag limpan i tre delar och någon del skivade jag upp för att inte behöva ta ut så mycket varje gång. Lycka till!
Kramar, Helene
TACK! =)
SvaraRadera